>
thyreos

Βυζαντινον Χρονολογιον

>

Χρονολογικός πίνακας ιστορικών γεγονότων από το 300 μ.Χ. έως το 1500

Σύντομη χρονολογική παρουσίαση όλων των γεγονότων που έχουν να κάνουν με το Βυζάντιο και τον Μεσαιωνικό Ελληνισμό.

Τα γεγονότα παρουσιάζονται ανά αιώνα, από τον 4ο αιώνα μέχρι και τον 15ο (μαζί με ελάχιστα –αλλά σημαντικά– γεγονότα του 16ου αιώνα).
Ταξινομούνται σε διάφορες κατηγορίες (Πόλεμοι, Εξεγέρσεις, Θρησκεία κ.λπ.). Κάθε κατηγορία μπορεί να φιλτραριστεί και να παρουσιαστεί μόνη της (σε κάθε αιώνα). Επίσης μπορούν να φιλτραριστούν μόνο τα σημαντικά γεγονότα (αλλά όχι ανά κατηγορία).

Το Χρονολόγιον περιέχει και πολλά εξωτερικά γεγονότα που είτε επηρέασαν ευθέως την ιστορία του Βυζαντίου (π.χ. Σταυροφορίες) είτε βοηθούν να κατανοήσουμε τις διεθνείς συνθήκες και το ιστορικό πλαίσιο (π.χ. η μεγάλη μετανάστευση των λαών).
Καλύπτονται διεξοδικά και οι περίοδοι Φραγκοκρατίας και Ενετοκρατίας, που συνήθως δεν συμπεριλαμβάνονται στα ελληνικά χρονολόγια.

Πέρα από την αναλυτική παρουσίαση ανά αιώνα που είναι προσβάσιμη από το μενού, μπορεί να γίνει αναζήτηση με λέξεις – κλειδιά στο παρακάτω πεδίο:




Σαν Σήμερα…    στο Βυζάντιο και κατά τον καθ’ ημάς Μεσαίωνα

324
18-9-324
★★
Μάχη Χρυσουπόλεως
Μάχη της Χρυσουπόλεως (κοντά στη Χαλκηδόνα, στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου). Τελική νίκη και επικράτηση του Μεγάλου Κωνσταντίνου επί του Λικινίου. Για πολλούς, η τελευταία Ρωμαϊκή μάχη.
634
18-9-634
★★
Άλωση της Δαμασκού
Ο Χαλίντ ιμπν αλ-Ουαλίντ πολιορκεί και κυριεύει τη Δαμασκό όπου κυβερνήτης είναι ο γαμπρός του Ηρακλείου Θωμάς. Ο Θωμάς αρχικά εξασφαλίζει με τέχνασμα την ειρηνική αποχώρηση των υπερασπιστών από την πόλη, αλλά 3 μέρες μετά ο Χαλίντ τους προλαβαίνει στα υψώματα της Βαργύλου πάνω από την Αντιόχεια, στη μάχη των Μπροκάρ, όπου σκοτώνεται ο Θωμάς και αιχμαλωτίζεται η κόρη του Ηρακλείου.
1049
18-9-1049
Πρώτη σύγκρουση με τους Σελτζούκους
Μάχη του Καπετρού. Η πρώτη μάχη με του Σελτζούκους. Χωρίς νικητή. Ο Κατακαλών Κεκαυμένος και ο Ααρώνιος Ραδομηρός με τη βοήθεια του Γεωργιανού Λιμαρίτη αντιμετωπίζουν ορδή 100.000 Σελτζούκων υπό την ηγεσία του Ιμπραήμ Ινάλ. Οι Σελτζούκοι αποχωρούν με βαριές απώλειες, αλλά και με μεγάλη λεία από τις επιδρομές τους.